TARİŞ eski müfettişi yüz milyonlarca liralık yolsuzluğu anlattı
TARİŞ Üzüm Birliğinde uzun yıllar Müfettişlik yapan Rahmi Rençber, önceki dönemlerde yaşananlara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. TARİŞ'te yönetim değişikliği sonrası ortaya çıkarılan milyonlarca liralık vurgun ile ilgili eski müfettiş Alaşehir Manşet'e konuştu.
Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - TARİŞ Üzüm Birliği Sirke Pekmez İşletmesinde 300 milyon TL'lik zimmet skandalı ile sarsılmıştı. Eski müfettiş Rahmi Rençber, zimmete imza atan kişinin yıllar önce yakalandığını ancak dönemin Genel Müdürü tarafından korunduğunu iddia etti.
"YOLSUZLUK DAVASI DAHA ÜST KADEMELERE GENİŞLEYEBİLİR"
Son Mühür'de Ağustos ayında yer verilen haberde TARİŞ Alaşehir'de yürütülen soruşturma neticesinde 86 milyon liralık bir vurgun yapıldığı, muhasebe müdürünün de tutuklandığı aktarılmıştı. Tutuklanan muhasebe müdürü, kendisiyle birlikte yolsuzluğa karışan 6 kişinin daha ismini verirken kayıp para miktarının 3 bin tonluk üzüme eşdeğer olduğu iddia edilmişti.
YENİ BAŞKAN FERHAT ŞEN YOLSUZLUĞU ORTAYA ÇIKARDI
Aralık ayında TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanlığına gelen Ferhat Şen'in teftişleri sonucu ortaya çıkan yolsuzluğun bir önceki dönemde yapıldığını belirtilirken, tutuklanan muhasebecinin emekli olduğu öğrenilmişti.
Ferhat Şen Ağustos ayında yaptığı açıklamada "Yolsuzluk üzüm hesabıyla 3 bin ton kuru üzüme tekabül ediyor. Günümüz üzüm Fiyatıyla çarptığımızda 300 milyon TL'ye denk geliyor" demişti.
TARİŞ Üzüm Birliği’nde uzun yıllar müfettişlik yapan Rahmi Rençber, yolsuzluk iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.
Rençber yolsuzluğa imza atan ve tutuklanan muhasebe müdürünün yıllar önce kendisi tarafından suçüstü yakalandığını ve kendisinin "derhal işten atılması" yönünde rapor yazdığını söyledi. Muhasebecinin dönemin genel müdürü tarafından korunduğunu belirterek, "üreticilerin çalınan parasının bu kişiden tahsil edilmesi gerektiğini" ifade etti.
"2010 yılında birliğe ait Sirke Pekmez İşletmesi'nin denetimi sonucunda düzenlediğim soruşturma raporunda, işletmenin muhasebesi ve kasasından sorumlu muhasebecinin işletmeden 70 ton civarı üzüm cibresini kayıt dışı sattığını, bedelini de kendi uhdesinde bıraktığını, konuyla ilgili müfettişliği kandırmaya yönelik sahte tutanaklar düzenlediğini, bu fiilleriyle açıkça işverenin güvenini kötüye kullandığını ve dolayısıyla derhal tazminatsız olarak işten atılması gerektiğini açıkça belirtmiştim.
Fail tarafından da bizzat itiraf edilen bu suçlar karşısında yapılması gereken işleme dair tartışılacak bir konu yoktur. Çünkü bu kooperatif kuruluşların mülkü, eşyası, parası kamu mülkündedir ve bunlara dokunan da yanar, dokunana göz yuman da. Yani bu kurumlardaki hiçbir organın bu suçları işleyenleri affetme yetkisi bulunmamaktadır. Ancak bazı yöneticiler 30-40 yıl boyunca o koltuklarda oturunca kanunu, nizamı unutup bu köklü kurumları kendi çiftlikleri gibi yönetmeye başlıyorlar."
2 yıla yakın bir süre raporunun sümen altı edilerek işleme alınmadığını söyleyen Rençber, raporun görüşüldüğü Disiplin Komisyonu toplantısında da söz konusu suçları işleyen kişinin kurumda aynı pozisyonda çalışmaya devam etmesine karar verildiğini aktardı. Eski müfettiş, "Aldıkları bu karara tek satır gerekçe bile yazamadılar çünkü tek gerekçe bu kişinin 'yüksek dereceden torpilli' olmasıydı" dedi.
"TARİŞ'İN KASASINDA 300 MİLYON LİRADAN FAZLA PARA OLACAKTI"
Birliğin kooperatiflerine ortak olan 10 bin üzüm üreticisine seslenen Rençber, "Bu çalınan para sizlere aittir" diyerek, "Ortağı yani sahibi olduğunuz kuruluşun kasasında 300 milyon lira daha fazla para olacaktı. Siz ve sizden önceki on binlerce üreticinin 100 yıldır bu kooperatiflere 15-20 taksitte ödediği toplam sermayenin kat be kat fazlası olan bir paradan bahsediyoruz" şeklinde konuştu.