Alaşehir Kongresi 105 yaşında

Alaşehir Kongresi, Kurtuluş mücadelesinin ilk defa organize edilmeye çalışıldığı kongrelerdendir. Batı Anadolu'da devam eden direnişin son durumunu gözden geçirmek ve teşkilatlanmayı tamamlayabilmek amacıyla toplanmıştır.

Reklam
Reklam

Alaşehir’de 21 il ve ilçeden 45 delegenin katılımıyla 16-25 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Alaşehir Kongresi’nin 105’inci yıldönümü kutlanıyor. Kongrenin toplanmasında büyük emekleri olan Telgrafçı Sami Bey de bu vesileyle rahmet ve minnetle anılıyor.Batı Anadolu’da Yunanlılara karşı kurulan çeşitli direniş hareketlerini birleştirerek düşman karşısında düzenli bir cephe oluşturulması amacıyla Alaşehir’de 21 il ve ilçeden 45 delegenin katılımıyla 16-25 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrenin 105’inci yıldönümü kutlanıyor. Tarihçi İpek Akgül, kongrede düşmana karşı tüm Ege’nin gücü birleştirilerek müşterek hareket edilmesi yönünde önemli kararlar alındığını belirterek, “Abdürrahman Zayid Molla ve Mehmet Lütfi Efendilerin katılarak Salihli’yi temsil ettiği bu kongrede yer alan Milli Mücadele döneminin en önemli kahramanlarından biride Telgrafçı Sami Bey’dir” dedi.

MİLLİ MÜCADELE YILLARINDA İRTİBATI SAĞLADI

Milli mücadele döneminde haberleşmenin sağlanabilmesi için telgrafın çok önemli olduğuna işaret eden Akgül, o günleri şöyle anlattı: “15 Mayıs 1919’da Alaşehir Telgrafları acı acı haberlerle yankılanmaya başladı. O gün çok kara çok acı bir gündü. Alaşehir Telgraf Müdürü Sami Bey, aldığı haberlerle adeta yıkılmıştı. Nice zamandır iyi haberler alamıyordu. Telgraf bu sefer aylardır korku ve endişeyle beklenen felaket bir haber vermişti. İzmir Posta Müdürü Ferit Bey’in yalvaran yüzü telgraf’ın tellerinden süzülerek adeta Telgrafhaneye yayılıyordu. Daha sonraları Anıtkabir Derneği’nin hazırlamış olduğu Milli mücadele’de Türk Telgrafçıları Belgeseli’ne de konu olan telgraf Alaşehir Telgrafhanesine bomba gibi düşmüştür.

İZMİR’İN İŞGAL HABERİNİ ULAŞTIRDI

Sami Bey, Alaşehir’in dünya ile irtibatını sağladığı gibi yurdun birçok yerine İzmir’in işgalini haber vererek tarihin bilinmeyen kahramanlarından olmuştur. İstanbul Hükümeti’nin bütün telgrafhanelere gönderdiği Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yakalandığı ve Mustafa Kemal’in idam edilmesi haberlerini görmezden gelir, işgal bölgeleriyle devamlı genel durum hakkında bilgi alışverişi yapardı. Eğer Sami Bey iyi haber alırsa bu haberi belediye ve kaymakamlığa yetiştirirdi. Kötü haber alırsa akrabası Sarı İbrahim’le gönderirdi, gün boyu ortalıklarda gözükmezdi. Sami Bey henüz işgal edilmemiş ve işgal altında olan bölgeler arasında köprü vazifesi yapıyordu Bilinmeyenleri de Türk halkına anlatıyordu. Alaşehir’de yaşayan Rumlar halkın Sami Bey’den bilgi alıp tedbir aldığını görünce Sami Bey’i öldürmeye çalışmışlardır. Fakat Sami Bey’in onları aldatmasıyla amaçlarına ulaşamamışlardır. Alaşehir’in Kurtuluşu ile ilgili haber ve bilgilere Sami Bey’in Alaşehir ve çevresine çektiği telgraflar sayesinde ulaşılmıştır.KONGRE BİNASI BÜYÜK YANGINDA YANDI

16 Ağustos 1919 Cumartesi günü saat 15.00'de Alaşehir Kuva-yi Milliye Komutanı Halil Hüseyin Paşazade Mustafa Beyin evinin Salonunda başlayan Kongre, 18 Ağustos tarihinden itibaren Mütevellizâde Tevfik Beyin evinin karşısındaki Fevziye Mektebi’nde sürdü. Alaşehir Kongresi 25 Ağustos 1919 tarihinde sona erdi. Kongrenin yapıldığı tarihi binalar, Yunanlılar kaçarken Alaşehir'i ateşe vermeleri ile tamamen yandı.

alaşehir kongresi alaşehir kongre alaşehir kongre evi